Foto: SVT

Begär bandvagnar för att klara snövarning

Uppdaterad
Publicerad

Ett snöoväder har dragit in över landet med varningar för stora snömängder på flera håll. I Norrtälje har räddningstjänsten bett om hjälp av Försvarsmakten för att kunna sätta in bandvagnar.
– Om det blir så kraftigt snöfall att vägarna inte blir framkomliga eller att det faller mycket träd, säger Jacob Öhrn, vid räddningstjänsten.

SMHI klass 2-varnar för snö och kraftig drivbildning i Uppsala och Gävleborgs län. I Norrtälje kommun har räddningstjänsten nu bett Försvarsmakten om understöd för att kunna skicka ut bandvagnar. I kommunen är fortfarande 6 200 hushåll utan ström efter stormen Alfrida och träd som då nästan fallit kan nu falla under ny tung snö och vind, resonerar räddningstjänsten.

– Det är om det skulle behövas. Om det blir så pass kraftigt snöfall att vägarna inte blir framkomliga eller om det faller mycket träd och vi inte kan röja vägarna när vi behöver komma fram till någon med vård- eller räddningsbehov. Då får det bli bandvagn, säger Jacob Öhrn, yttre befäl vid räddningstjänsten i Norrtälje kommun.

Stora mängder snö

De största mängderna snö väntas i Gästrikland och utmed norra Upplandskusten där det även kommer blåsa ordentligt från Östersjön. SMHI:s prognos visar att uppemot 25 centimeter nysnö kan falla lokalt.

— Det kan bli problem på vägarna och det varnar vi för. Blåsten gör att snöfallet förstärks och ökar även risken för drivbildning och det blir nedsatt sikt i samband med snöfallet, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI.

Förutom varningarna över Gästrikland, Uppland och västra Svealand, väntas i Götaland mestadels regn, även Norrland får snö och östra Svealand väntas få blandat regn och snö, men inte så intensivt att det finns skäl att varna enligt SMHI.

– Även i Götaland övergår regnet mot snö under kvällen och natten för det är kallare luft som strömmar ner över landet, säger Sandra Andersson.

Under onsdagen väntas temperaturen sjunka till minussidan även i Götaland.

– Det finns goda chanser att snön kan få lägga sig och ge vitt landskap framöver, säger Sandra Andersson.

Snömängder där det väntas från 12 mm (i smält form) upp till 25 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s). Medför stora trafikproblem. Kan vid temperaturer nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen. Om prognosen ändras till ännu kraftigare snöfall med 25 mm eller mer inom 12 timmar i kombination med frisk vind uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Alfrida i Uppsala län

Mer i ämnet