SMHI varnar för besvärligt väder i mellersta Sverige. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Klass 2-varning utfärdad för snöfall i stormdrabbade området

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för snöfall och friska vindar över Roslagskusten där många ännu är strömlösa efter stormen Alfridas härjningar förra veckan. SVT:s meteorologer varnar för besvärligt väder för alla på vägarna och flera decimeter snö på de värst drabbade ställena.

Med start på måndagskvällen drar ett nederbördsområde in västerifrån över Götaland och Svealand. I Götaland kommer det att regna eller vara snöblandat regn, men i Värmland, Dalarna, Örebro, Västmanland, Gävleborg, Uppland och längs Roslagskusten faller nederbörden som snö.

– Det drabbar ett område som har varit utsatt av stormen Alfrida, säger SVT:s meterorolog Nils Holmqvist.

Besvärligt i morgontrafiken

Klass 2-varningar är utfärdade för Roslagskusten och Gävleborgs län där SMHI varnar för uppemot 25 centimeter nysnö i kombination med frisk nordlig vind från tisdag morgon.

– Det kommer att kunna vara besvärligt från imorgon bitti när morgontrafiken kommer igång. Som alltid på vintern gäller det ta extra god tid på sig, fundera om man måste ge sig ut eller kanske välja en annan dag att göra det på, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Under tisdagen kommer det in kallare luft från nordost och det resulterar i att det blir mer snö i Svealand och efter hand även i norra Götaland, dessutom kan det även bli blåsigt vid kusten.

– Det kan komma väldigt mycket snö, någonstans mellan 5 och 15 centimeter generellt och kanske flera decimeter i östra Svealand och sydöstra Norrland, säger Nils Holmqvist.

SMHI varnar för besvärligt väder i mellersta Sverige. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Snö ända ner till söder

Under tisdagskvällen tar kalluften över allt mer.

– Då kan det bli snö ända ner till Blekinge och Skåne. Och natten mot onsdag fryser allt till och det kan skapa problem i trafiken, säger Per Stenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.