Snöröjarna laddar för eftermiddagen

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun har 130 styrkor redo för plogning under dagen.

– Just nu är det ganska blött, men snöandet ska ju öka under eftermiddagen, säger driftledare Hans Larsson.

Han bedömer Uppsala kommuns beredskap som god.

– Vi har kontakt med meteorolog, men allt beror ju på hur mycket snö som kommer och det är lite oklart just nu. Men vi är beredda och håller koll.

I Uppsala prioriteras cykelvägar och bussgator först, därefter bosatdsgator. Att ploga bort det värsta i Uppsala kommun tar 3-4 timmar.

– Och fortsätter det snöa, då får vi börja om igen efter det, säger Hans Larsson.

”Vi är superredo”

I Östhammars kommun har snön ännu inte lagt sig.

– Men vi har omkring 25 enheter som står och väntar, så vi är superredo. Vi får se om det som kommer i eftermiddag blir i regn- eller snöform, säger Anders Hedberg, gatu- och trafiksamordnare på kommunen.

Definition för Varning klass 2 snöfall som kan ge kraftig drivbildning:

Snömängder där det väntas från 12 mm (i smält form) upp till 25 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s). Medför stora trafikproblem. Kan vid temperaturer nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen. Om prognosen ändras till ännu kraftigare snöfall med 25 mm eller mer inom 12 timmar i kombination med frisk vind uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.