I flera tusen år har älgar vandrat över Ångermanälven för att komma till sommarens rika betesmarker och sedan 2019 har deras steg gått att följa genom ett flertal kameror.
”Den stora älgvandringen” lockar varje år tittare från hela världen. Förra året startades direktsändningen drygt 9 miljoner gånger och tusentals kommentarer väller in i programmets direktchatt.
Minh-Xuân Truong, forskare vid SLU i Uppsala, bryr sig förvisso om älgarna också men än mer om publikens upplevelse av slow tv-projektet.
– Det är som en digital lägereld som folk samlas runt, säger han.
”Hade inte förväntat mig det”
2024 startade han ett fyraårigt projekt för att kartlägga hur bandet mellan tittarna och den svenska naturen påverkas av programmet. Förra året fick han in 2700 enkätsvar från publiken och resultaten var förvånande.
– Jag hade inte förväntat mig att den här sociala aspekten skulle vara så viktig. Det knyter samman olika platser i Sverige och till och med olika länder Minh-Xuân Truong.
Studien rullar vidare och i år ska Minh-Xuân Truong dyka djupare i den sociala gemenskapen som uppstår mellan människor som tar del av den digitala naturupplevelsen.
– Tekniken blir en allt större del i vår vardag – och det gäller också naturupplevelser. Naturligtvis ska vi inte ersätta verkliga naturupplevelser med digitala – men de är ett komplement – särskilt för dem som är sjuka eller har svårt att lämna hemmet, säger Minh-Xuân Truong.
I klippet: ”Det blev galet i chatten” – Minh-Xuân Truong om när det oväntade djuret dyker upp i livesändning.