Enligt forskarna är blåmusslorna i Östersjön alldeles för små. Foto: Vidar Ruud/TT

Forskare sågar musselodlingar i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Storskaliga musselodlingar fungerar dåligt mot övergödning, enligt en ny rapport från forskare vid Stockholms universitet.

Musselodlingar har förespråkats som en kostnadseffektiv åtgärd mot övergödningen i Östersjön. I regeringens satsning Rent hav avsattes ifjol 30 miljoner kronor på odlingar.

Musslorna är små och långsamma

Grundtanken är att näringsämnen i havet ska bindas upp i musslorna. Men enligt forskarna är blåmusslorna i Östersjön alldeles för små. De växer långsammare och sämre än musslor på Västkusten och har lägre innehåll av kväve och fosfor.

Forskarna påpekar också att stora odlingar mycket väl kan skada havsmiljön. Musslorna släpper ifrån sig avföring som hamnar på havsbottnen och kan orsaka syrebrist. De släpper också ut näringsämnen vilket kan öka mängden näring i vattnet och orsaka algblomningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.