Greta Thunberg vid en klimatprotest i Hamburg den 1 mars. På fredagen planeras liknande manifestationer i många länder och över 230 klimatforskare i Sverige ställer sig bakom kraven. Foto: TT arkivbild

Forskare stöder skolstrejk för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg och de tiotusentals unga som deltar i fredagens klimataktion tar ställning i en av mänsklighetens största frågor och förtjänar respekt. Det anser över 230 klimatforskare från svenska universitet som i en debattartikel i Dagens Nyheter ställer sig bakom deras krav.

”Det finns vetenskapligt stöd för deras oro”, skriver forskarna  i DN, som bland annat anser att det är möjligt att det i praktiken inte längre går att förhindra mycket stor avsmältning av landisar på Grönland eller förstörelse av merparten av korallreven.

”Ungdomarna har fått kritik för att de inte följer skolplikten. Deras metoder må vara kontroversiella i vissa ögon, men de gör uppoffringen för att undvika betydligt större uppoffringar i framtiden”, skriver forskarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.