Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör juristen och sociologiexperten Annika Staaf om kommunens ansvar vid flyktingkriser. Foto: SVT

Forskaren: ”Kommunen utnyttjar medborgarna”

Uppdaterad
Publicerad

I över två månader har flyktingar från Ukraina bott hos privatpersoner i Norrtälje. Och i väntan på Migrationsverkets handläggning har läget blivit allt mer desperat. Medborgarna som bett kommunen om hjälp upplever att de fått kalla handen – och nu kommer kritik från forskare.

– Kommunen utnyttjar enskildas välvilja och undrar sig därmed sitt yttersta ansvar, Annika Staaf som är docent i socialt arbete med rättsvetenskaplig inriktning vid Linnéuniversitetet.

I Norrtälje kommun bor cirka 200 ukrainska flyktingar hos olika privatpersoner. Under flera månader har många av dem varit helt beroende av ideella krafter för att få mat och tak över huvudet.

Juristen: “Skyldig att ge tak över huvudet”

Ansvaret för de ukrainska flyktingarna ligger hos Migrationsverket. Men när handläggningstiderna dragit ut på tiden har många flyktingar hamnat i limbo – utan dagsersättning. Och trots att kommunen är det yttersta skyddsnätet – efter Migrationsverket – har ansvaret istället landat på de få individer som öppnat sina hem.

– Syftet med sociltjänstlagen är att ingen ska behöva lida nöd i en välfärdsstat. Om det är hårt tryck på Migrationsverket så är socialtjänsten i en kommun skyldig att se till att människor har mat för dagen och tak över huvudet, säger Annika Staaf som är docent i socialt arbete och expert på socialtjänstlagen.

Hör om kommunens ansvar i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

Mer i ämnet