I dag finns en mottagning för våldtagna tonåringar och vuxna på Södersjukhuset. Nu vill sjukvårdsregionrådet införa en likadan för barn. Foto: TT

Förslag: Ny mottagning för sexuellt utsatta barn

Publicerad

Varje år får omkring 100 barn under 13 år i Stockholmsregionen hjälp av vården efter att ha blivit våldtagna. Nu föreslår de styrande politikerna i Region Stockholm att en särskild specialistmottagning ska öppna som ska kunna ge rätt akuthjälp till barn som utsatts för sexuella övergrepp.

I dag finns en akutmottagning för våldtagna tonåringar och vuxna vid Södersjukhuset. Men det saknas en liknande akutmottagning för yngre barn. Många barn som kan ha utsatts för sexuella övergrepp vårdas idag på barnakuter, närakuter eller jourmottagningar.

– Vi har ett fint omhändertagande när det gäller vuxna och tonåringar som utsätts för sexuella övergrepp och våldtäkter, men vi behöver förstärka det även för de mindre barnen, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd.

Stärka akuta omhändertagandet

Mottagningen är tänkt att placeras i anslutning till någon av Stockholms nuvarande barnakuter.

– Det handlar om att stärka det akuta omhändertagandet för barn som utsätts för sexuella övergrepp och våldtäkter, säger Anna Starbrink (L).

Barnskyddsteamet ska få uppdraget

I dag finns Karolinskas barnskyddsteam på tre så kallade Barnahus i Stockholms län, som tar emot barn som bland annat utsatts för sexuella övergrepp och våldtäkter, men där läget inte är lika akut. Den blågröna majoriteten har i hälso- och sjukvårdsnämnden tagit initiativ om att även ge barnskyddsteamet ett akutuppdrag.

Bättre mottagande på specialistmottagning

Barnläkaren Stefan Rune på Karolinskas barnskyddsteam är positiv till en akutmottagning för barn som utsatts för sexuella övergrepp. På de vanliga barnakuterna är miljön inte alltid den bästa för att ta emot de här barnen, och personalen har ofta ont om tid och är inte heller så vana vid att ta hand om barn som utsatts för sexuella övergrepp. På en specialistmottagning skulle barnens mottagande bli betydligt bättre, tror Stefan Rune.

– Vi tror att det första mötet med oss i vården är jätteviktigt för de här barnen. För kan vi bryta den stress de bär på efter vad de varit med om så gör vi inte bara barnen en tjänst nu, vi gör dem en livstjänst, i princip, säger Stefan Rune.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer