Ole Jörgen Persson (M) och Mohamed Nuur (S) trotsar partilinjerna och gränserna. Foto: SVT

Förslag om anonyma vittnesmål får inget gehör

Publicerad

Två politiker i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd vill att anonyma vittnesmål ska införas. Förhoppningen är att fler skulle våga vittna om grov kriminalitet, men Socialdemokraterna i riksdagen sågar förslaget och från moderat håll är det tyst.

Det är nu efter nyårsaftonens skjutning i Rinkeby, då en ung man sköts till döds i ett garage, som Ole Jörgen Persson (M) och Mohamed Nuur (S) föreslår att personer ska kunna vittna anonymt om grova brott som skjutningar. Vittnen vågar inte träda fram och det skydd samhället kan ge dem upplevs inte som tillräckligt, menar politikerna.

Befarar försämrad rättssäkerhet

Men Socialdemokraterna i riksdagen tror inte på förslaget.

– Det är givetvis oerhört allvarligt om människor inte vågar vittna och det inte går att utreda och döma för de brott som begås. Anonyma vittnen skulle dock medföra att rättssäkerheten försämras. Den som anklagas för något måste ha en rimlig chans att försvara sig, skriver Jonathan Hermansson, pressekreterare för Socialdemokraterna, i ett mejl till SVT Nyheter Stockholm.

Jonathan Hermansson menar att kameraövervakning kan fungera som ett komplement till ögonvittnen.

– Ökad kameraövervakning kan vara ett alternativ i brottsutredningarna. Polisens kroppskameror är ett bra hjälpmedel. Vi vill också förenkla för polisen att sätta upp kameror så att det inte längre ska krävas tillstånd för det.

M utreder frågan

Moderaternas partistyrelse ville att anonyma vittnesmål skulle bli verklighet, men förslaget saknade stöd i partiet och som kompromiss tillsattes en utredning.

SVT Nyheter Stockholm har sökt talespersoner för Moderaterna, både i riksdagen och i Stockholms stad, men ingen har kunnat svara på våra frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer