Foto: Maja Suslin, TT

Huddinge kan få större akut

Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset Huddinge föreslås få en större akutmottagning. Idag tar de emot cirka 70 000 patienter per år, men efter den föreslagna utbyggnaden skulle man kunna ta emot ytterligare 35 000 patienter till per år.

Det är Locum, landstingets fastighetsbolag, som föreslår att Huddinge-akuten byggs ut. Den nuvarande akuten har funnits i 40 år och börjar bli gammal och omodern. Lokalerna uppfyller inte dagens krav på bland annat patientsäkerhet, hygien och arbetsmiljö.

Den nya mottagningen skulle enligt förslaget kunna ta emot cirka 105 000 patienter per år jämfört med dagens 70 000.

– Målsättningen har varit att hitta en placering av akutmottagningen som också innebär en närhet till vårdavdelningarna samt till barn- och närakut. Med denna lösning behåller vi nuvarande ambulanshall och ombyggnationen genomförs i etapper så att patienterna och medarbetarna kommer att påverkas så lite som möjligt, säger Paul Lindquist (M), fastighetslandstingsråd.

Foto: Moderaterna

Enligt förslaget skulle den nya akuten kunna vara klar år 2023 och kosta 190 miljoner. På måndag klubbas förslaget i Locums styrelse, vilket innebär ett första steg men innan bygget kan börja måste det godkännas av landstingsfullmäktige.

– Det är glädjande att vi nu går vidare med planerna att förstärka Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Stockholmsregionen växer, befolkningen ökar och sjukhusen behöver så klart växa med länet. Vården ska finnas nära patienterna, när den behövs. Med denna om- och utbyggnad får vi en större och modernare akutmottagning som tryggar sjukvården för länets medborgare, säger Paul Lindquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.