Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Kristdemokraterna i Region Stockholm vill göra vaccin mot TBE gratis för barn och unga. Foto: TT

Förslaget: Gratis TBE-vaccinering för barn och unga i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna i Region Stockholm vill att barn och unga ska få gratis vaccin mot den fästingburna sjukdomen TBE.

Sommaren närmar sig och fästingsäsongen med den. Stockholm är en av de platser i Sverige där fästingar trivs och nu vill Kristdemokraterna sätta press på majoriteten i regionen att göra TBE-vaccin avgiftsfritt för barn och unga.

Region Östergötland och Region Sörmland finns bland de regioner som idag erbjuder avgiftsfritt vaccin mot TBE till barn och unga.

Finns inte tillräckligt med pengar

Kristdemokraternas förslag skulle kosta 70 miljoner under första året och sedan ungefär 20 miljoner årligen. Men den styrande mittenkoalitionen i Region Stockholm pekar på en ansträngd ekonomi och anser att det är svårt att genomföra i Stockholm just nu.

Christine Lorne (C) säger också att de har planerat för att se över vaccinering i sin budget. De inväntar även en statlig utredning om huruvida det är kostnadseffektivt att göra vaccinet för barn och unga avgiftsfritt.

Hör politikerna om förslaget att TBE-vaccin ska vara gratis för barn och unga i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.