Socialdemokraten Jan Emanuel Johansson och Hanif Bali (M) vill satsa på massiv kameraövervakning, i form av drönare och på väktares bilar och cyklar. Foto: Thomas Blideman/SVT

Förslaget: ”Kameraövervaka med drönare”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaten Hanif Bali och socialdemokraten Jan Emanuel Johansson har sin lösning på den växande otryggheten i samhället. Deras lösning är framförallt en rejält utbyggd kameraövervakning. Och startskottet för deras kampanj sker i Stockholms tryggaste kommun – Norrtälje.

Utbyggd kameraövervakning i stökiga områden skulle öka tryggheten och förhindra nya brott. Förslaget kommer från riksdagsledamoten Hanif Bali (M) och Norrtäljebon tillika socialdemokratiska politikern Jan Emanuel Johansson.

Men förslaget möttes av mothugg av flera politiker som menar att det är bättre att satsa på skola och och förebyggande  istället för kameror.

Färre sociala insatser och ökade krav på HVB-hem

Förslaget handlar också om att minska de sociala insatserna för att istället satsa på kommunala vakter klädda i body-cams. Videokameror ska också monteras på väktarbilar, cyklar och drönare.

”Detta gör det möjligt att identifiera ungdomar, visa upp deras beteende för föräldrarna och låta socialtjänsten följa upp åtgärder” står i förslaget.

Ett sista led i Johanssons och Balis förslag handlar om att HVB-hem som inte får ordning på kriminella eller missbrukande ungdomar ska kunna förlora hela verksamheten.

Såhär ser förslaget ut

Kommunala ordningsvakter i stor skala

De kommunala vakterna utrustas med kroppsburna kameror för att både säkerställa hög kvalitet i ömsesidigt bemötande.

Brottsförebyggande i existerande sociala insatser

Fältarbetare och insatser av annan kommunal personal bör få ett tydligt brottsbeivrande och trygghetsskapande uppdrag.

Kameraövervakning

Erbjuda finansiellt stöd för näringsidkare och föreningar att övervaka sitt närområde samt att hjälpa dem med ansökan om tillstånd. Montera videokameror på väktarbilar och cyklar samt att använda drönare.

Källa: tryggkommun.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.