Foto: SVT

Första sommargågatan öppnas idag

Publicerad

Även om våren varit rätt kylslagen så kommer sommaren tidigare i år än förra sommaren, i varje fall när det gäller gågator. Idag öppnar säsongens första sommargågata och på begäran har säsongen förlängts..

Nu är det dags för sommargågator, det vill säga vanliga bilgator som stängs av under sommaren och blir gågator.

I år är säsongen tidigarelagd mot förra sommaren och Rörstrandsgatan som är först ut öppnar redan i dag.

– Vi upplevde förra året att stockholmarna uppskattade det så mycket, och de som har restauranger och verksamheter där tyckte också det här var alldeles utmärkt och ville ha en längre säsong, därför tidigarelägger vi premiären i år, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Nya sommargågator i år

De populära sommargågatorna har blivit allt fler sedan man började med dem 2013 och årets nyheter är Hornsbergs strand och norra delen av Drottninggatan. Det blir också flera sommartorg och så kallade pop-up-parker.

– En popup-park är när man tar en parkeringsplats och anlägger en park för ett par månader, vem som helst kan ansöka om att ställa ut en, säger Daniel Helldén.

Tidigar har sommargågatorna varit på försök men från och med den här sommaren kommer tre av gatorna vara återkommande varje sommar; Rörstrandsgatan, Skånegatan och Swedenborgsgatan.

”Ett levande Stockholm”

– Det handlar om att vi skapar ett mer levande Stockholm där stockholmarna kan använda våra offentliga miljöer på ett nytt sätt. Istället för att vi har parkerade bilar på de här gatorna så har vi restauranger, uteserveringar och andra sådana saker som stockholmarna verkligen uppskattar, säger Daniel Helldén.

Parkering för de bilar som måste flytta på sig brukar inte bli något problem, menar Daniel Helldén, eftersom parkeringstrycket inte är lika stort på sommaren som på vintern. Stockholm stad kommer också ha sommarpriser i sina parkeringsgarage.

Startdatum för sommargågator är:

Rörstrandsgatan 15 maj

Skånegatan 17 maj

Humlegårdsgatan 18 maj

Swedenborgsgatan 22 maj

Ormängstorget (6 juni)

Östberga torg (6 juni)

Hornsbergs strand 12 juni

Gustav Adolfs torg 20 juni

Brunkebergstorg 21 juni

Drottninggatan 30 juni

Popup-parker och sommartorg

Pop up-parkerna kommer att finnas på Humlegårdsgatan, Fatbursparken, Tenstagången och Östra Vallhallavägen. Sju stycken mindre pop up-parker kommer också att placeras ut i staden.

Under sommaren kommer dessutom Brunkebergstorg, Gustav Adolfs torg, Ormängstorget, Östberga torg och Skärholmen att bli sommartorg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer