Foto: Pia Heick/ABCVisa alla (2)
Visa alla (2)

Första spadtagen på Förbifarten efter stoppet

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen återupptogs byggandet av Förbifart Stockholm med start på Lovön.

Bygget av Förbifart Stockholm stoppades tillfälligt efter regeringsskiftet i höstas, eftersom det fanns politisk oenighet om huruvida projektet skulle genomföras eller inte.

Strax innan jul fick dock Trafikverket besked om att bygget skulle återupptas, och idag togs alltså de första symboliska spadtagen på Lovön.

Förberedande arbeten

– Det känns skönt att bygget av Förbifarten kommit igång igen, säger Rickard Andersson som jobbar som grävmaskinist. Han håller på att förstärka en grusväg på Lovön så att den klarar av tyngre fordon som ska delta i bygget framöver.

När byggandet av Förbifarten nu återupptas handlar det främst om förberedande arbeten som att säkra el- och vattenförsörjningen vid varje arbetsplats.

Har kostat minst 100 miljoner

De större sprängningsarbetena kommer att starta först senare, eftersom hela projektet har försenats.

Det politiska beslutet att tillfälligt frysa bygget har kostat mycket pengar. Enligt Trafikverkets beräkningar rör det sig om minst 100 miljoner kronor.

750 fönster byts

I Akalla där en av Förbifartens tunnelmynningar kommer upp i ett djupt dike har Trafikverket nu börjat byta fönster till mer ljudisolerade varianter i de fastigheter som ligger närmst det kommande byggprojektet.

– Totalt kommer drygt 750 fönster att bytas. Vi börjar den här veckan och ska vara klara i juni, säger Alexandra Stassais Söderblom, som är projektledare för Förbifarten Akalla-Häggvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förbifart Stockholm

Mer i ämnet