Första spadtaget för Vega pendeltågsstation

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen invigdes bygget av pendeltågsstationen i den framväxande stadsdelen Vega i Haninge. Stationen planeras stå klar år 2019 och resan till och från Stockholms central kommer att ta omkring 25 minuter.

– Det är fantastiskt, det är härligt att vi äntligen kan ta det första spadtaget. Med en ny pendeltågsstation finns det förutsättningar för att låta en ny stadsdel växa fram, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge.

I ceremonin deltog även bostads- och stadsutvecklingsminster Mehmet Kaplan (MP), trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) och Trafikverkets regiondirektör Helena Sundberg.

– Stockholmsregionen växer och då behöver också kollektivtrafiken växa och utvecklas. Det här är resultatet av ett bra samarbete mellan landstinget, Haninge kommun och staten genom Trafikverket. Det här kombinerar förstärkt kollektivtrafik med bostadsbyggande och utvecklad infrastruktur, säger Kristofer Tamsons.

– Den här stadsdelen och stationen är oerhört viktiga, för vi har en situation där unga studenter står utan bostad, där familjer är trångbodda, och därför är det viktigt att det byggs på ett klimatsmart sätt med närhet till kollektivtrafik – det är modern stadsutveckling när det är som bäst, säger Mehmet Kaplan.

Stationen är belägen mellan Skogås och Handen och kommer att bli mittpunkten i Vega. När stadsdelen är helt färdigbyggd 2024 kommer den att rymma 3.300 nya bostäder. De pionjärer som redan har flyttat in ser fram emot den nya tågstationen.

– Just nu har man 20 minuter till vägen för att ta närmsta buss så det ska bli jättebra med en ny tågstation här, säger Emelie Kaspersson som bor i Vega sedan december förra året.

– Det är mycket bra med en ny pendeltågsstation, det är på tiden. Stationen i Handen ligger lite för långt bort för att det ska fungera bra, säger Niklas Brolin.

Trafikverket bygger pendeltågsstationen i samarbete med Haninge kommun och SL. Vid stationen kommer det att finnas busstorg, parkeringsplatser och cykelparkering.

– Det är mycket skog som försvinner som jag har lekt i när jag var liten men jag tror att det kommer att bli jättebra. Fler människor får möjlighet att bo här. Haninge är fint med mycket natur, säger Emelie Kaspersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer