Mannens advokat, Marko Tuhkanen, är övertygad om att domen blir friande. Foto: Susanne Lindholm/TT

”Kommer att framgå att åklagarens vittne är mytoman”

Uppdaterad
Publicerad

En 62-årig man som dömdes till 15 års fängelse för mord har nu beviljats resning och målet ska därmed åter igen tas upp i Svea hovrätt.

– Det är uppenbart att vi kommer att vinna, säger mannens försvarsadvokat Marko Tuhkanen.

62-åringen dömdes för att ha dränkt en annan man i december 2009. Han dömdes till 15 års fängelse och har nu suttit av åtta av dem. I dag beviljades mannen resning.

– Han blev naturligtvis lättad men samtidigt hade vi väldigt höga förhoppningar om att få resning så det kom inte som någon chock, säger Marko Tuhkanen.

62-åringen kommer att fortsätta att avtjäna sitt fängelsestraff i avvaktan på hovrättens prövning.

– Jag hoppas att åklagaren tar sitt förnuft till fånga och ser till så att målet tas upp så snart som möjligt. Vi har ju en oskyldigt dömd i fängelse, säger Marko Tuhkanen.

”Det kommer framgå att åklagarens vittne är mytoman”

Marko Tuhkanen är övertygad om att mannen kommer att frias i hovrätten. Han menar bland annat att åklagarens tyngsta bevis, ett vittne, är mytoman.

Har det inte framkommit att den här kvinnan är mytoman tidigare?

– Hon har inte hörts på ett adekvat sätt. Man förbisåg alla former av bevisning men nu kommer det framgå att åklagarens vittne är mytoman.

Vad skulle en friande dom innebära för din klient?

– Att han får sitt liv tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.