Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Cynthia S. Goldsmith/Russell Regner/CDC/AP/TT

Fortsatt ökning av apkoppor – mest i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Det första fallet av apkoppor i Sverige konstaterades den 19 maj i år. Nu har totalt 43 fall konstaterats och flest fall i Region Stockholm.

De flesta som smittas får symptom som hudutslag, feber, trötthet, muskelvärk, kräkningar och frossa.

– Det pågår ett stort utbrott av apkoppor i Europa, mellan 6 000 och 7 000 fall sedan i maj. I hela världen är det drygt 8 000 konstaterade fall. Det är naturligt att vi ser enstaka fall i Sverige genom importsmitta, säger Erik Sturegård, sakkunnig läkare på Folkhälsomyndigheten i SVT:s Morgsonstudion.

Smittan finns i flera regioner men är som störst i Region Stockholm.

Hör läkaren Erik Sturegård berätta om apkoppor och planerna på vaccin.

FAKTA: APKOPPOR

* Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.

* Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.

* Sjukdomen förekommer främst i västra och centrala Afrika, fall rapporterade i övriga världen har oftast resekoppling till den regionen.

* Sjukdomen ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor på huden, symtomen är ofta milda. Feber och svullna lymfkörtlar kan också vara tecken på sjukdomen.

* Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorgan och runt analöppning uppstå.

* Inkubationstiden, tiden från smitta till att sjukdomen bryter ut, är vanligen 6 till 13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.