Foto: Charlotta Friborg/SVT

Stor trängsel på tunnelbanans gröna linje

Uppdaterad
Publicerad

Problemen inom kollektivtrafiken fortsätter på tisdagen. Delar av Roslagsbanan är stängd i dag också, och personalbrist gjorde att flera pendeltåg ställdes in på morgonen. Även tunnelbanans gröna linje har haft stora problem under morgonen och förmiddagen.

– Vi har ett väldigt besvärligt läge i samtliga riktningar på gröna linjen, sa Aleksander Krajisnik, presskommunikatör på SL, vid niotiden.

Förseningarna på den gröna tunnelbanelinjen berodde på ett tekniskt fel mellan S:t Eriksplan och Fridhemsplan. Stationen Fridhemsplan ska stängas i sommar för att renoveras och i natt genomfördes förberedande arbeten. I samband med de arbetena uppstod problem vilket gjorde att tunnelbanetågen inte kunde passera.

Vid Gullmarsplan var det stor trängsel på morgonen efter att passagerare på linje 17 från Skarpnäck varit tvungna att byta tunnelbanetåg. Även på andra stationer längs gröna linjen har det varit mycket trångt.

– Gröna linjen har en väldigt stor belastning under rusningstid. Mellan timmarna 06.00 och 09.00 är det 125 000 passagerare som åker, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

Fortsatta problem på Roslagsbanan

På Roslagsbanans Näsbyparkslinje var all tågtrafik inställd under morgonen och förmiddagen. Även på Kårstalinjen och Östärskärlinjen var trafiken delvis inställd.

– Gårdagens problem, då trafiken ställdes in på hela Roslagsbanan, berodde på att tågens bromsar frös när vädret blev betydligt kallare än dagarna före. Då behöver vi avisa tågen och provköra dem, och undersöka bromsarna innan vi vågar köra med passagerare, säger Claes Keisu.

Ställer busstrafik av säkerhetsskäl

I flera kommuner har det dessutom varit oregelbunden busstrafik även i dag.

– Väderomslagen gör att det blir mycket halka så det blir besvärligt för bussarna. Då ställer vi in trafik av säkerhetsskäl. Är det glashalt så kör vi inte bussarna, helt enkelt, säger Claes Keisu på SL.

Trängsel vid Gullmarsplan efter problem på tunnelbanans gröna linje. Foto: Erik Grönlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.