Bekanta till Rahmat Akilov,som misstänks för terrordådet i Stockholm, berättar för Sveriges Radios Ekot att han blev alltmer instabil. Foto: TT/Christine Olsson/privat

Förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan färdig

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan är avslutad, rapporterar TV4. Rättegången kan enligt åklagare Hans Ihrman inledas i februari.

I dag sammanträdde åklagare, advokater och målsägarbiträden vid Stockholms tingsrätt för att påbörja planeringen inför rättegången mot Rakhmat Akilov – misstänkt för terrordådet på Drottninggatan den 7 april då fem personer dödades.

– Förundersökningen är så gott som klar nu. Det finns bara en misstänkt, inga andra, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman till TV4.

Terrordådet i Stockholm

Inleds i februari

Rättegången förväntas inledas i februari men exakt datum är fortfarande oklart.

Inom kort kommer advokaterna och målsägandebiträdena att få ta del av förundersökningen.

Under ett så kallat rådrum får de god tid att studera åtalet och inkomma med eventuella synpunkter som kan leda till justeringar i åtalet. Därför är datum för åtal i nuläget inte fastställt.

Väntas pågå i två månader

En av de praktikaliteter som klarades ut under förmiddagens planeringsmöte var att det ska hållas tre förhandlingsdagar i veckan under rättegången som kommer att pågå i ungefär två månader, enligt Hans Ihrman.

Rättegången kommer att ske med tolkhjälp till den åtalade på dennes begäran.

Alla målsägare vill delta

Enligt Gustaf Linderholm, ett av de målsägandebiträden som deltog i planeringsmötet, vill nära nog 100 procent av alla cirka 150 målsägare vara med i rättegången.

– Det är viktigt för dem att få berätta vad de varit med om, säger han till TV4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet