Fotbollsidolernas engagemang för förorten

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år som fotbollsproffs i bland annat AIK ville Rinkebysonen Martin Mutumba ge någonting tillbaka till ungdomarna i sin hemort. För två år sedan startade han och några vänner fotbollsklubben Rinkeby United. En klubb med målet att nå toppen – och samtidigt engagera sig i samhället.

– Sju av tio skulle bli kriminella i Rinkeby om de inte spelar fotboll eller har värsta stöttepelaren hemma som hjälper dem. Vår klubb är en väg att gå för inte bli kriminell, säger Martin Mutumba.

I dag spelar klubben i division sex men laget har storslagna drömmar om att nå toppen. Samtidigt som det sociala engagemanget tar en stor plats.

– Målet är att komma så högt upp som möjligt men att fortfarande ha kvar de lokala spelarna från Rinkeby.

Sedan ett år tillbaka har även den före detta AIK-spelaren Bojan Djordjic engagerat sig som huvudtränare i klubben.

– Vi är inte bara en fotbollsklubb. Vi försöker engagera oss i samhället genom sociala projekt. Vi har knutit ett samarbete med Knutbyskolan som kommer börja i höst. Men man måste börja någonstans, säger han.

Hjältar på hemmaplan

Martin och Bojan betalar spelarnas utrustning från egen ficka och inkluderar ungdomar från området i träningen. Och de två fotbollsstjärnorna har gett laget kultstatus i Rinkeby. På hemmamatcherna är det rena publikfesten.

– Det är fullt med folk när vi spelar hemma, men när vi spelar borta är det många som inte har möjlighet att följa med att titta. De flesta har inte råd med ett SL-kort här, säger Bojan.

”Klubben öppnar dörrar”

Många av spelarna i laget har lämnat andra lag, eftersom de ville spela för sin ”ort”. 24-åriga Hazem Achkoudir blev motiverad att spela i laget på grund av de två kända fotbollsprofilerna. Men han menar att även yngre killar och tjejer fått ögonen för klubben på det sättet.

– När du ser sådana stora profiler som har starta i gång ett sånt lag, motiverar det unga att också vilja vara med, säger han.

Och han får medhåll från Rinkeby United-spelaren Eyup Ayan 28 år.

– Jag jobbar själv med barnen här i skolan. De kommer upp hela tiden och pratar om Rinkeby United. Klubben öppnar dörrar, säger han.

Försörjde familjen

Att Martin skulle kunna livnära sig på fotbollen var ingen självklart. Han växte upp med flera syskon och pengarna räckte inte alltid till. Varje dag fick han gå flera kilometer till träningen, då det inte fanns några pengar till bussen. Mot alla odds kunde han vid 15 års-ålder försörja sin familj genom fotbollen.

– Alla mina bröder och systrar var glada att jag fick A-lagskontrakt. Det var en skön inkomst i familjen.

Drogs in i kriminalitet

Men efter en skada några år senare höll Martins liv på att gå utför. Han drogs in i kriminalitet och dömdes till samhällstjänst för misshandel. Men en dag bestämde han sig att försöka ta sig tillbaka.

– Eftersom att jag hade så många tvivlare som sa att jag var slut som fotbollsspelare, så bara bestämde jag mig. Det motiverade mig som fan. Sen är jag en duktig fotbollsspelare också, säger han och skrattar.

Genom att berätta sin livshistoria försöker nu Martin se till att andra unga i Rinkeby inte hamnar på fel bana i livet.

– Det är jävligt snabba pengar, det är jävligt mycket guzzar men det är en tråkig väg att gå.

Varför då?

– Du hänger bara med misslyckade människor och det finns ingen tillit. Det här är samhörighet. Det är fotboll. Det är familj. Alla litar på varandra. Det är något man inte kan få på gatan.

Varför gör du det här?

– För att ingen gjorde det för oss.

Inspirerar unga

Klubben tränar även nästa generations spelare på hemmaplanen i Rinkeby och idolernas budskap verkar ha gått fram hos ett gäng småpojkar, som spelar boll tillsammans med idolerna i laget.

– Det är bra att de bildade det där laget för att man inte ska sitta i centrum, säger en av pojkarna.

– Utan dem skulle vi kanske skulle hänga och röka. Vi såg dem spela och sa att vi också ville köra, säger en annan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.