Fotgängare drabbas värst i Stockholmstrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror från Trafikkontoret visar att de flesta som skadas i Stockholmstrafiken är fotgängare. Och många blir svårt skadade. Olyckor som i första hand inträffar på stans trottoarer.

De flesta av Stockholms trafikolyckor sker på trottoarerna.

Fotgängare är lika mycket trafikanter som bilister och cyklister. Ändå har de inte räknats med i olycksstatistiken mer än om de blivit påkörda. Men nu visar nya siffror att singelolyckor med fotgängare är den vanligaste formen av olyckor i Stockholmstrafiken.

Det var när sjukhusen började rapportera alla olycksfall som dom dolda trafikolyckorna kom fram.

– Det här är ett stort mörkertal som kommer fram. Polisen räknar dem inte som trafikolyckor, säger Anton Västberg, enhetschef på Trafikkontoret.

– Det är första gången vi ser de här siffrorna.

Över 1.500 skadade 2011

I fjol skadades över 1.500 fotgängare i Stockholm. Det är en tredjedel av alla skadade i trafiken. Och många fotgängare får svåra skador som arm- och benbrott, huvudskador och blödningar. En undersökning som Stockholms stad gjorde 2008 visar att halkolyckorna i stan kostade samhället en halv miljard kronor.

De gåendes trafikolyckor är lika många som bilisternas. Ändå har trafiksäkerhetsarbetet traditionellt varit inriktat på bilarna. Många av fotgängarolyckorna skulle gå att förhindra med bättre snöröjning och sandning.

Bättre metoder

Och det kan påverka hur trafikkontoret fördelar sina resurser när man betraktar fotgängare som en trafikantgrupp bland andra, säger Anton Västberg. Trafikkontoret ska nu hitta metoder för att förbättre drift och underhåll av gångbanorna.

– Vi behöver få ut mer för pengarna som vi satsar på snöröjning, sen exakt vilken budget det ska vara, det återstår att se. Men självklart så behöver vi göra mer.

Kvinnor drabbas mest

  • I fjol skadades 4.735 personer i Stockholmtrafiken.
  • Av dem var drygt 1.500 gående som skadades i singelolyckor, dvs halkade eller ramlade omkull.
  • Två tredjedelar av de fotgängare som skadas är kvinnor och flest skadade finns i åldersgruppen 56-65 år.

Källa: Trafikolycksutvecklingen i Stockholm 2011. Trafikkontoret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.