Fotgängare ska få ta mer plats

Uppdaterad
Publicerad
Stockholms befolkning ökar snabbt och det ökar kraven på att det det ska vara lätt att ta sig fram till fots. Därför håller staden just nu på att ta fram en gångplan för Stockholm.

Stockholm stad har satt upp ett mål att till 2030 ska andelen lokala gångresor öka med 6 procent i innerstaden och 15 procent i söder- och västerort. Detta ska bland annat ske genom att förbättra ett antal gångstråk i staden, att förbättra gatuunderhållet och att minska trängseln på gångbanor.

”Borde bli fler gågator”

Bland de ABC träffade i centrala Stockholm, så var det flera som ville att fotgängare ska få ta mer plats.

– Köpenhamn är ju mycket bättre, där kan man ju cykla på ett annat sätt också, här så trängs man med cyklister faktiskt, säger Anna Augustdottir.

– Det är perfekt, då behöver man inte ha bil alls, Frida Kovac.

– De borde stänga av lite gator och göra dom till gågator, Magdalena Köhler.

Bilen avvecklas i staden

Under de närmaste decenierna så kommer vi få se en utveckling där bilen avvecklas i staden, samtidigt som att fotgängarna tar allt mer plats.

– Vi kommer att se en ökad gångtrafik, vi kommer att se en kraftig ökning av cyklister och det behövs det plats för.  Bilen har för stora markanspråk kan man säga och ger för stora störningseffekter. det är därför planerare världen över diskuterar hur man ska avveckla bilismen, säger Alexander Ståhle teknologie doktor stadsbyggnad KTH.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer