Fotoutställning med Förintelsens sista överlevande

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon öppnar Kulturhusets utställning Witnesses, en fotoutställning med de sista överlevande från andra världskrigets förintelse och deras upplevelser.

– Det har varit tårar men det har också varit väldigt fint, säger fotografen Mikael Jansson.

Mikael Jansson, främst är känd som modefotograf, har åkt runt i hela landet för att porträttera och lyssna på de sista överlevandes livsöden från andra världskrigets förintelse.

– Jag har träffat fantastiska människor Det har varit väldigt omtumlade och svårt. Det har varit tårar men det har också varit väldigt fint. Det är viktigt ämne idag med de vindar som blåser och sista chansen, eftersom personerna är så gamla, säger Mikael Johansson.

”De är forfarande rädda”

När Kulturhuset påbörjat arbetet med utställningen i slutet av september, firade medlemmar i en nazistisk organisation ner sig i rep från byggnadens tak och fäste en banderoll på husets glasfasad. På banderollen stod budskap och organisationens logga.

– Det är fruktansvärt och det blir ännu tydligare när jag har träffat de här människorna med sin historia. De är mellan 90 till 100 år och är fortfarande rädda. Det finns flera här i utställningen som fortfarande inte vill framträda med sina namn eftersom de fortfarande är så rädda, säger Mikael Jansson.

Enligt Kulturhusets vd Sture Carlsson är det oklart om händelsen den 27 september hade någon koppling till utställningen.

– Vi vet inte om den har någon koppling till den här utställningen, men det var ändå ett tecken i tiden om vilka krafter som är i rörelse, säger Sture Carlsson.

Hoppas att utställningen kan påverka

För att så många som möjligt ska få möjlighet att se utställningen är det fri entré, säger Sture Carlsson.

– Vi vill inte att det ska inte finnas några ekonomiska hinder att se den här utställningen. Jag hoppas att den inte lämnar någon oberörd och att man har den med sig när man tar ställning till det som händer i vår samtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.