Barn lockas sälja bilder på sina fötter – trend på sociala medier

Publicerad

Konton med bilder på fötter eller annonser där fotbilder köps eller säljs syns i sociala medier som Tik Tok, Instagram, Snapchat och Twitter. En trend som inte förvånar de tolvåringar som SVT träffar på Bromstenskolan i Spånga.

– Det kan vara lockande med pengar. Ingen ser ju vems fötter det är, men det skulle inte kännas bra att skicka bilder till främlingar, säger Nicky Werner, 12 år.

Utbudet och kommersen med fotbilder svämmar över på internet. Det kan vara youtubers som pratar fötter, fetischsidor med fötter eller listor där kändisfötter rankas. I vissa inlägg står prislistor och information om hur betaltjänster som Swish eller Paypal används.

– Jag har sett att folk fått Swish när de sålt fotbilder, men lite konstigt är det att nån vill ha bilder på ens äckliga fötter, säger 12-åriga Isabell Runebert.

Hör vad barnen från årskurs 6 i Bromstensskolan i Spånga tänker om fotbilder i sociala medier.

Hör barnen berätta vad de tycker om fenomenet i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.