Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur auktionen denna gång skiljer sig mot förra försöket – och vad Kronofogden tänker kring problematiken att sälja ”merch” från ett kriminellt nätverk. Foto: SVT

Foxtrot-ring auktioneras ut igen – Kronofogden: ”Väldigt olustigt”

Uppdaterad
Publicerad

En rävring som tidigare tillhört en person i kriminella Foxtrotnätverket auktionerades ut för 66 500 kronor. Men köparen betalade aldrig och nu måste Kronofogden auktionera ut ringen igen.

Ringen har tidigare varit i beslag hos polisen, men har sedan dess blivit utmätt av Kronofogden. Och har ett föremål väl blivit utmätt så måste Kronofogden auktionera ut det.

– Ägaren är en gängkriminell man som bor i norra Stockholmsområdet. Han har skulder hos oss och då är det vårt jobb att sälja den, säger Johannes Paulson, nationell samordnare mot brott hos Kronofogden.

Pengarna kommer gå till att betala personens skulder, som i huvudsak är skatteskulder.

Guldvärde på 9 000 kronor

Den rävformade ringen är av guld och består också av en ädelsten.

– Guldvärdet är mellan nio- och tiotusen. Vi har satt ett startpris på 15 000 kronor. Det är vår standard att vi lägger oss där omkring, säger Johannes Paulson.

Förra gången gick priset upp till 66 500 kr. Finns det en teoretisk risk personen eller en bulvan drev upp priset för att betala av mer av skulderna?

– Så kan det vara. Men i det här fallet gick det ju om intet eftersom det inte blev någon försäljning.

Kronofogden kommer inte kontrollera om den som köper ringen är gängkriminell eller inte.

– Vem som helst får köpa hos oss, förutom vi som jobbar på Kronofogden. Vi har inga andra kontroller än så, säger Johannes Paulson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.