Sverige blir först i Europa med att låta bussarna köra på allmän väg. Foto: SLL

Först i Europa med förarlösa bussar på allmän väg

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa år kommer två självkörande fullängdsbussar att åka mellan Barkabystaden och tunnelbanan i Akalla. Sverige blir först i Europa med att låta bussarna köra på allmän väg.

Nobina och Scania har slutit en överenskommelse om att från och med år 2020 ska Barkarby trafikeras av självkörande och eldrivna fullängdsbussar. I en särskild busskörfält kommer två bussar att köra på en femkilometer lång sträcka och med fyra hållplatser. Tidigare har SVT berättat om minibussar i Kista: Premiär för självkörande buss i Stockholmstrafiken

Scaniabussarna är tänkta att knyta samman Barkarbystad med närmaste tunnelbanestationen Akalla.

– SL-trafiken kan tack vare denna unika överenskommelse skriva europeisk kollektivtrafikhistoria. Detta innebär ett jättekliv i vår ambition att leda kollektivtrafikens utveckling mot smartare, grönare och bättre lösningar, säger Kristoffer Tamson (M), trafikregionråd och ordförande SL.

Provkör en kilometer

Men till att börja med kommer bussarna att vara självkörande enbart en kilometer av linjen. De självkörande bussarna kommer att ha en säkerhetsförare som ska övervaka trafiken. Här ska man också att samla in information om genomsnittsfart, tillgänglighet, tidhållning, avvikelsehantering och kundnöjdhet.

LÄS MER: Nu blir självkörande buss verklighet i Kista

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer