Foto: SVT

Från bråkstakar till bokslukare

Publicerad

För ett och ett halvt år sedan stängde Bredängs bibliotek på grund av att det var för stökigt. Nu är vakterna och bråken borta och bokutlåningen bland killarna har skjutit i höjden.

För ett och ett halvt år sedan var stämningen på biblioteket dålig. Tonåringarna skrek och kastade böcker på varandra. Slagsmål uppstod vid ett par tillfällen. Väktare sattes in efter att biblioteket tvingats stänga.

Bättre stämning

Men efter att biblioteket renoverats och fått ett tydligt barn- och ungdomsfokus, har stämningen förändrats.

– Vi har jobbat väldigt hårt för att få bort den machokultur som fanns här innan och gjorde att yngre inte vågade komma hit och låna böcker, säger biblioteksassistenten Eli Khuri till StockholmDirekt.

Personliga kontakter viktiga

Personalen har satsat på att bygga personliga kontakter med de barn och ungdomar som besöker biblioteket. Till skillnad från resten av staden är det nu unga killar som lånar mest böcker här.

– Kommer det in någon som gillar fotboll vet jag vilka böcker jag kan tipsa om och få in dem på läsning på det sättet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.