Foto: SVT

Från chockhöjning till lönesänkning – nytt förslag för Lidingöpolitikerna

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Lidingös politiker ville chockhöja sina egna löner blev kritiken massiv. Nu föreslås istället sänkta arvoden för samtliga kommunalråd.

Tidigare i december föreslog Lidingös politiker att chockhöja sina egna löner, bland annat skulle kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) få en höjning på över 20 000 kronor i månaden till 108 800. Med den lönen skulle han blivit näst bäst betalda kommunpolitikern i landet.

Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Lidingö stad
Politikerlöner på Lidingö

Lönefrågan ledde till stor uppmärksamhet. Efter stark kritik från oppositionen och medborgare i kommunen valde politikerna att backa. Efter flera turer så lämnades ärendet till kommunstyrelsens arvodesberedning som nu istället föreslår sänkningar.

”Radikal ändring”

I Lidingö kommun har man haft principen att grunda politikernas arvoden på statsrådens löner, en princip som arvodesberedningens ordförande Solveig Fröberg (M) säger börjat bli för dyr.

Solveig Fröberg (M), ordförande kommunstyrelsens arvodesberedning. Foto: Lidingö stad

– Vi tycker att statsrådens arvoden dragit iväg, det har blivit en för hög grund att arbeta vidare på. Då enades vi så småningom om att faktiskt ta en radikal ändring, säger Solveig Fröberg.

Ett statsråd får 136 000 kronor i månaden, och enligt nuvarande reglemente på Lidingö får kommunstyrelsens ordförande 65 procent av den lönen, men det föreslås sänkas till 60 procent. Det skulle innebära en lön på 81 600 kronor i månaden, en sänkning på nästan 7 000, istället för den tidigare föreslagna höjningen till 108 800.

Alla kommunalråd föreslås få sänkta löner

Övriga kommunalråds löner beräknas i sin tur på ordförandens lön, de föreslås få samma procentsats som i dag vilket då automatiskt skulle innebära en sänkning även för dem. De får då en lön på 61 200 jämfört med den tidigare föreslagna höjningen till 81 600. Oppositionsrådets lön blir 40 800 kronor.

Det tidigare förslaget om att chockhöja lönerna gick aldrig via arvodesberedningen.

Vad tyckte du om det tidigare förslaget?

– Det vill jag helst inte kommentera, det resulterade i en veritabel folkstorm och det var väl väldigt klokt att man drog tillbaka det förslaget, säger Solveig Fröberg.

Förslaget på nya arvoden kommer tas upp i kommunfullmäktige 17 december. Arvodesberedningen var inte enig och Solveig Fröberg vill inte spekulera i om förslaget kommer att gå igenom.

– Jag kommer att lägga fram det här förslaget sedan är det ledamöterna i fullmäktige som debatterar om detta, då får det visa sig vad det blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikerlöner på Lidingö

Mer i ämnet