En man i 25-årsåldern avled efter en skjutning vid Kungens kurva i januari. Nu misstänks medlemmar i Vårbynätverket. Foto: Marco Blomberg, Sthlmnews

Franska hackare har gjort att över 100 svenskar gripits

Uppdaterad
Publicerad

När fransk polis knäckte krypteringsverktyget Enchrocat i våras innebar det att svensk polis också kunde gripa ett stort antal svenskar, däribland många stockholmare. Det skriver DN.

Ett av brotten som polisen hoppas klara upp efter att ha kommit över kriminellas krypterade mobiltjänster gäller ett mord i Kungens kurva i början av året, Kammaråklagaren Anna Stråth säger till DN att de har god bevisning och att tolv personer i Vårbynätverket i Stockholm misstänks. Brottsrubriceringarna mot nätverket rör också anstiftan till mord, sprängdåd, grova narkotikabrott och grova vapenbrott.

Narkotikabrott, vapenbrott och mord

Ett annat fall som lösts tll följd av Enchocrat-operationen är att två medlemmar i Södertäljenätverket nyligen dömts till drygt två års fängelse för grovt vapenbrott. Ytterligare en medlem sitter häktad för grova narkotikabrott.

Fyra män misstänks också för försök till mord på en man i 20-årsåldern i Järfälla och en medlem i Bandidos MC i Sollentuna och ytterligare en man utreds för synnerligen grovt narkotikabrott, enligt Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.