Det framgår av en ansökan till justitiekanslern.
Summan ska enligt ansökan täcka kostnader för den tid som läkaren varit frihetsberövad, men även ses som ersättning för den skada läkaren lidit i samband med den enorma publicitet som ärendet fick, enligt ansökan.
Läkaren misstänktes för att ha dödat ett spädbarn på sjukhuset i september 2008 sedan höga halter av sömnmedlet tiopental hittats i barnets kropp.
Utredningen lades ner
Hon åtalades i februari 2010 misstänkt för dråp. I oktober 2011 slutade den utdragna processen med en friande dom.
För ett knappt år sedan lade Socialstyrelsen ner utredningen om barnets död. Narkosläkaren hade då anmält tre kollegor och begärde även besked om varför så många haft tillgång till barnets journal.
Utredningen lades ner med motiveringen att det gått så lång tid att det inte längre är möjligt att klarlägga om någon agerat felaktigt.
Psykiskt lidande
Enligt ansökan till JK vill läkaren ha totalt 1.500.000 kronor för det psykiska lidande som ”frihetsberövandet, misstankarna, åtalet och publiciteten” förorsakade.
Övriga 1.041.000 är pengar för bakjour och annan ersättning som läkaren gått miste om under tiden processen har pågått.
Jämställer med frihetsberövande
Björn Hurtig, kvinnans advokat, tycker att 1,5 miljoner kronor för psykiskt lidande är rimligt.
– Det kan till viss del ersätta det obehag och lidande hon har fått utstå. Det har ju varit en kraftig uppmärksamhet kring det här och det har fört med sig en massa tråkiga konsekvenser för henne, säger Hurtig.
Hurtig är medveten om att summan i ansökan ligger på nivåer som normalt sett kommer när människor suttit häktade mycket länge, vilket läkaren inte gjort, eller till och med suttit i fängelse och friats efter resning.
– Men hon har varit som frihetsberövad. Hon har inte kunnat röra sig fritt eller leva fritt. Det hon har varit med om är jämställt, tycker jag, med att vara frihetsberövad.