Frida Lindberg smygfotograferades under kjolen i tunnelbanans rulltrappa. Foto: Privat/TT

Frida, 21, smygfotograferades under kjolen – nu döms mannen

Uppdaterad
Publicerad

Frida Lindberg blev smygfotad under kjolen när hon stod i rulltrappan. Högsta domstolen fäller nu den åtalade mannen för sexuellt ofredande.

– Jag blev riktigt glad, jag ville bara hoppa omkring, säger hon till SVT Nyheter Stockholm.

Både tingsrätten och hovrätten friade mannen men Högsta domstolen dömer honom för sexuellt ofredande. Staffet är 60 dagsböter och även ett skadestånd på 5.932 kronor plus ränta.

– Det känns jättebra, det är så fel att han inte blivit dömd tidigare, det är ju en självklarhet att han ska bli dömd, säger Frida Lindberg.

Kompisen upptäckte kameran

Det var den 11 oktober 2015 som Frida Lindberg stod i rulltrappan på Östermalmstorgs tunnelbanestation när en man kom och ställde sig nära. Först trodde Fridas kompis att mannen kanske skulle försöka ta deras handväskor eftersom att han stod så nära. Sedan såg kompisen att det började blixtra från kameran och konfronterade mannen.

– Först blev jag jättearg men det var först när jag såg bilderna som jag blev så arg att jag såg svart, säger Frida Lindberg.

”Då försvann hoppet”

Inför förhandlingarna i tingsrätten var Frida Lindberg övertygad om att mannen skulle dömas, men både tingsrätten och hovrätten friade honom med resonemanget att hon själv inte varit medveten om fotograferingen just när den skedde.

– Då försvann hoppet. Men när jag fick höra att Högsta domstolen skulle ta upp fallet fick jag lite hopp igen. Samtidigt tänkte jag ”Om två tidigare instanser inte fällt honom, varför skulle den sista göra det?”. Men nu blev han dömd och jag är nöjd, säger Frida Lindberg.

”Viktigt att polisanmäla”

Den första tiden efter händelsen hade Frida extra mycket uppsikt omkring sig när hon var ute på stan, och även nu försöker hon att ha uppsikt över omgivningen.

– Jag har alltid koll när jag står i rulltrappan så att det inte står någon för nära bakom mig.

Frida Lindberg tycker att det är jätteviktigt att göra en polisanmälan om man varit med om liknande saker.

– Även om det kan bli en jättejobbig process så är det förhoppningsvis värt det i slutändan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.