Marie Högstedt, utredare vid Skolinspektionen, beskriver situationen för eleverna som allvarlig. Foto: Privat/SVT

Friskola i Botkyrka tvingas stänga

Uppdaterad
Publicerad

Mindre än en vecka efter stängningen av Thoren Innovation School, har Skolinspektionen beslutat att stänga ännu en friskola i Stockholmsområdet: Gryningeskolan i Botkyrka. Orsaken är långvariga och omfattande brister i undervisningen.

Gryningeskolan är en fristående grundskola med svensk-muslimsk profil som har 122 elever. Nu återkallar Skolinspektionen godkännandet för skolan med omedelbar verkan.

– Det är väldigt omfattande brister vilket leder till en så pass allvarlig situation för eleverna att skolan måste stänga, säger Marie Högstedt, utredare vid Skolinspektionen.

Återkommande kritik

Anledningen är att skolan inte har rättat till brister som Skolinspektionen pekat på i vitesbeslut under 2017 och tidigare i år. Bland annat får inte alla elever i behov av det undervisning i svenska som andraspråk, det saknas aktivt lärarstöd på lektioner och elever som behöver särskilt stöd har inte fått det.

”Mot bakgrund av att huvudmannen trots flera ingripanden från Skolinspektionen inte har förmått åtgärda bristerna och uppfylla lagens krav finns det skäl att anta att missförhållandena kommer att kvarstå och att huvudmannen saknar förmåga att på längre sikt komma tillrätta med påtalade brister”, skriver Skolinspektionen i sitt beslut.

Vidare skriver Skolinspektionen att miljön på skolan är otrygg; lektionerna är ofta stökiga och våld och konflikter mellan elever är vanligt förekommande. Andelen behöriga lärare på skolan är bara 20 procent och vissa årskurser är helt utan behöriga lärare.

19 skolor har stängts

Möjligheten att stänga en skola infördes i skollagen 2011. Sedan dess har 19 skolor fått sitt godkännande att driva friskola återkallat. Förra veckan stängde Skolinspektionen gymnasieskolan Thoren Innovation School på Gärdet i Stockholm.

Företaget som driver Gryningeskolan har nu tre veckor på sig att överklaga beslutet. I sådana fall gäller Skolinspektionens beslut i väntan på ett avgörande från domstol.

SVT Nyheter Stockholm har sökt styrelseordföranden för bolaget som driver Gryningeskolan.

När en skola tvingas stänga är elevernas hemkommuner skyldiga att erbjuda eleverna utbildning i en kommunal skola. Eleverna kan i mån av plats även välja en annan friskola.

Källa: Skolinspektionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer