Bolaget driver en grundskola i Rågsved i södra Stockholm med 272 elever. Foto: TT arkivbild

Friskoleägare mister tillstånd – skola i Rågsved kan stängas

Publicerad

Skolinspektionen har beslutat att dra tillbaka tillståndet att driva friskola för Elma School AB. Företaget driver en grundskola med 272 elever i Rågsved i södra Stockholm.

De 272 eleverna på skolan i Rågsved måste nu ställa in sig på att byta skola. Visserligen kan Skolinspektionens beslut överklagas, men beslutet gäller fram till att domstol prövat frågan.

Bolaget uppfyller inte krav

Tillståndet dras tillbaka därför att bolaget inte uppfyller lämplighetskraven. Skolverksamheten har haft allvarliga brister under många år och det har även förekommit ekonomisk misskötsel, enligt Skolinspektionen. Detta har tagit sig uttryck i brister i undervisningen, anpassningar och stöd för eleverna och betygssättning.

Ägare granskas

Lämplighetsprövningen infördes vid årsskiftet och innebär att ägare och ledning som vill starta friskola eller utöka verksamheten granskas. Huvudmännen måste visa att de har kompetens och ekonomisk uthållighet för att driva skola. Tidigare har det endast varit själva skolverksamheten som granskats.

”Återkommande brister”

Hade företaget granskats i en traditionell tillsyn hade verksamheten inte stoppats. Vid sådana tillfällen måste i regel skolhuvudmannen först ges tid att rätta till bristerna – vilket också skett.

– Nu är det många och återkommande brister under lång tid som ligger till grund för vår bedömning att huvudmannen inte är lämplig, säger Helena Boson, jurist vid Skolinspektionen.

Skolinspektionen har dessutom förelagt Hörby Yrkesgymnasium AB att få ordning på sin ekonomi. Om det inte sker kan bolagets tillstånd dras tillbaka. Skolan har ett 50-tal elever.

SVT Nyheter Stockholm har sökt Elma School.

Fakta: Lämplighetsprövning

Visa

Lämplighetsprövning av ägare och ledning görs i samband med ansökan om nyetablering och vid ansökan om utökad verksamhet.

Lämplighetsprövningen görs också i samband med ordinarie tillsyn.

Vid lämplighetsbedömningen granskas om ägare och personer i ledningen har kompetens och ekonomi för att driva friskola.

Ledningen måste visa att den har kunskaper i bland annat skollag och skolförfattningar, och arbetsrätt och arbetsmiljöfrågor.

Ledningen ska heller inte ha gjort sig skyldig till grova brott eller ekonomsikt misskött andra verksamheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer