Fritidsverksamhet i tvist

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms språkskola riskerar mista sitt tillstånd att driva fritidshem. För trots bidrag på nära en miljon kronor tvivlar utbildningsförvaltningen på att de driver någon verksamhet.

Stockholms språkskola i Skarpnäck är en friskola som också har tillstånd att bedriva fritids för 40 elever. Bolaget har under flera år fått bidrag från Stockholms stad för sin verksamhet.

Men vid en oanmäld inspektion i våras, gjorde utbildningsförvaltningen en förvånande upptäckt

-Vi hittade inga barn – inga läromedel och ingen personal eller spår av en fritidsverksamhet, berättar Thomas Persson som är

utbildningsdirektör för Stockholms stad.

Papper i oordning

Verksamhetsplanen var bristfällig och dessutom saknades de obligatoriska utdrag ur brottsregistret som all personal som jobbar inom skola och barnomsorg måste lämna.

Utbildningsförvaltningen vill dra in skolans tillstånd Förvaltningen överväger också att polisanmäla ledningen och kräva tillbaka de pengar skolan fått i bidrag.

-Ett överslag säger att det rör sig om en miljon kr ungefär per år säger Thomas Persson.

Stockholms Språksskolas rektor – som också är vd för bolaget – vill inte bli filmad.

Per telefon kommenterar han utbildningsförvaltningens uppgifter såhär:

-De har fått tillräckligt med dokumentation som visar på att vi har en fullt fungerande verksamhet.

Menar du att utbildningsförvaltningen ljuger?

-Ja absolut. Eftersom jag konkurrerar med kommunala skolor och jag tar ju deras barn, svarar Khalid El Mouselhi, ABC:reporter.

Verksamhet utan tillstånd

Stockholms Språkskola har ansökt om tillstånd för att öppna ett fritids även i Rågsved, men inte fått något eftersom ansökningshandlingarna är ofullständiga.

-Gården är full med barn nu – trots att vi inte har något tillstånd. Vi måste göra så här – eftersom kommunen vill krångla till allt, säger Khalid El Mouselhi.

Försäkringsproblem

-Det här innebär ju problem med försäkringsskydd för barnen, säger Thomas Persson till ABC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.