Hovrätten slår fast att det inte är någon form av bulvanverksamhet. Foto: Alexander Färggren/SVT

Betalade överhyra i sju år – nekas rätt till återbetalning i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Adam hyrde en lägenhet på Östermalm till överpris i sju års tid. Nu har han drivit frågan om att få tillbaka pengar ända upp till hovrätten. Idag kom domen – som nekar honom ersättning.

I Svea hovrätts dom slår man fast att det inte finns någon intressegemenskap. Man skriver följande:

”Även om det från början har varit förutsatt att bolag X skulle hyra ut lägenheten i andra hand, har det inte framkommit att fastighetsägaren var inblandad i bolag X andrahandsupplåtelse av lägenheten t.ex. genom att föreskriva vilken hyra eller andra avtalsvillkor som skulle gälla mellan bolag X och Adam”.

”Inte heller kan den omständigheten att både fastighetsägaren och bolag X har tjänat pengar på sina respektive hyresavtal avseende lägenheten anses ge upphov till en intressegemenskap”.

Lär inte stävja verksamheten

Exakt vilka ringar på vattnet domen kommer ge vågar inte Susanne Skogsberg, förbundsjurist hos Hyresgästföreningen, svara på. Men hon tror att den här formen av uthyrning kommer öka i framtiden.

– Det den här domen fastslår är att fastighetsägaren och mellanhand kan fortsätta den här formen av uthyrning. Mellanhandsuthyrning har hittills bara ökat och det här lär inte stävja den typen av verksamhet, säger Susanne Skogsberg.

Advokaten vill överklaga

När SVT når Adams advokat är han besviken men inte förvånad.

– Vi visste att det hänger på hur hovrätten ser på intressegemenskap så vi är inte förvånade över beslutet, men besvikna. Vi kommer överklaga och försöka ta fallet upp i Högsta domstolen, säger advokaten Sebastian Ländin, ombud för Adam.

Nedan ser ni reportaget om Adams fall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Adam berätta om den långa kampen. Foto: Alexander Färggren/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.