Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Adam berätta om den långa kampen. Foto: Alexander Färggren/SVT

Adam betalade överhyra i flera år – tog värden till rätten

Uppdaterad
Publicerad

Adam driver ett mål i Svea hovrätt som kan bli avgörande för hyresvärdar och hyresgäster. Han fick betala 23 000 i månaden, för en lägenhet med en grundhyra strax under 8 000 kronor.

– För mig är det mer en principiell fråga än ekonomisk, för jag vet att det här händer inte bara mig, säger Adam.

I Stockholm står drygt 700 000 personer i bostadskö, men enligt bostadsförmedlingen får bara 17 000 ett kontrakt varje år. Det gör att hyresgäster kan tvingas gå med på högre hyror, något som Adam fått känna på.

Fastighetsägaren hyrde ut lägenheten till en hyresmäklare som i sin tur hyrde ut lägenheten till Adam. Upplägget gjorde att hyresmäklaren tappade sin licens eftersom de bara får ta ut en engångsavgift på max 3 000 kronor.

I detta fall har fastighetsägaren och mäklaren delat på mellanskillnaden 15 000 kronor i månaden, och kunde dessutom avvara besittningsrätten.

Fastighetsägaren vann i tingsrätten

Adam tog fallet till domstol för att få tillbaka sin överhyra – men där tog det stopp. Enligt tingsrätten har det inte förelegat intressegemenskap mellan fastighetsägaren och hyresmäklaren. Nu har Adam tagit fallet vidare till Svea hovrätt där dom väntas 27 oktober.

SVT har sökt fastighetsägaren utan svar.

Hör i videon om Adams kamp för att få tillbaka den 200-procentiga överhyran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer