Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se i videon hur det går till när Frivilliga Flygkåren utför ett spaningsuppdrag åt Missing People. Foto: Tomas Blideman/SVT

Spaningsflyg söker efter försvunna i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Frivilliga Flygkåren är en frivilligorganisation som består av flygintresserade personer som använder sina kunskaper för att stötta civilsamhället. Mer än 800 piloter finns utspridda över landet beredda att hjälpa till med olika spaningsuppdrag.

– Vi täcker hela Stockholms län på mindre än en halvtimme, säger Per Winberg, som flugit i 20 år. 

I en röd barack vid Mellingeholms flygplats i Norrtälje gör sig de två piloterna Per Winberg och Rikard Epstein redo för att flyga ut på ett sökuppdrag. Säkerheten är viktig och inget får glömmas kvar på marken. För väl uppe i luften är all fokus på spaningsuppdraget.

– Vi kan snabbt utesluta områden som till exempel öppna fält, sjöar och kalhyggen, så att Missing People inte behöver gå skallgång där säger Per Winberg.

”James Bond-kitet” skickar viktig information

Med i flygplanet finns den så kallade ”James Bond-väskan”. En silverfärgad låda med sladdar och antenner.

– I väskan har vi ett system för att kunna ta bilder och skicka ner till marken. På det sättet kan uppdragsgivaren få högupplösta bilder, direkt i realtid, säger Rikard Epstein.

Besättningen kan ta bilder och skicka till personal på marken. På så sätt kan kan organisationer som Missing people få värdefull information om var de ska söka efter en försvunnen person, och vilka områden som de kan utesluta. Foto: Tomas Blideman/SVT

Redo dygnet runt

Frivilliga Flygkåren (FFK) är en del av den svenska krisberedskapen och samarbetar med både Försvarsmakten och flera andra frivilligorganisationer som Sjöräddningssällskapet och Missing People. FFK har flyginsatsgrupper redo dygnet runt, årets alla dagar. När larmet går har besättningen två timmar på sig att få ett flygplan i luften.

– Vi är alltid två personer i besättningen. En som i huvudsak är förare och en som är spanare, säger Per Winberg.

Kan snabbt täcka stora ytor

Fördelen med att spana från flygplan är att besättningen snabbt kan spana över stora ytor. I ca 200 kilometer i timmen flyger de över en fotbollsplan på två sekunder, vilket är till stor hjälp för bland andra Missing People när de letar efter försvunna personer.

– Vi kan till exempel hjälpa till med att hitta båtar på drift eller en försvunnen bil på en skogsväg. Även om det ibland har en tragisk bakgrund så är det väldigt stimulerande att kunna hjälpa till, säger Per Winberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer