Nystartszoner ska lyfta fattiga områden

Publicerad

Områden med låg sysselsättning, låg utbildning och många socialbidragstagare ska kunna bli ekonomiska frizoner. Det föreslår en utredning som presenterades idag.

Företag inom nystartszoner ska kunna göra avdrag från sociala avgifter för sina anställda med max 70 000 per anställd och år om de uppfyller två huvudsakliga krav: Företaget måste bedriva verksamhet inom nystartszonen och minst en fjärdedel av personalstyrkan ska vara bosatt i en nystartszon.

-Tanken är att sänkta arbetskraftskostnader ska bli ett incitament för att starta företag eller nyanställa, säger regeringens utredare Christer Sjödin till TT.

I Sverige finns det ett 30-tal områden som skulle kunna bli aktuella, bland annat i Stockholm och Södertälje.

Så ett företag kan få helt andra ekonomiska villkor än ett annat inom samma bransch som bara ligger 50 meter därifrån?

-Ja, så kan det bli, säger Christer Sjödin.

Men vad är det som säger att företaget inte använder pengarna till att maximera vinsten eller höja de anställdas löner i stället för att nyanställa?

-Så kan det bli, men vi föreslår att effekten ska utvärderas regelbundet och om det inte fungerar måste vi tänka om.

Kostnaden för förslaget beräknas bli mellan 100 och 120 miljoner kronor per år. Beroende på hur kriterierna utformas, kan det komma att bli ett 30-tal zoner runtom i landet, berättar Sjödin.

-Flera kommuner har redan hört av sig och vill vara med.

Utredningen föreslår att förslagen ska träda i kraft i januari 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer