Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur hyreshusen inspekteras av miljöinspektörer och vilka brister som hittats. Foto: Axel Rosenberg/SVT

Problem med fukt och mögel i 66 hyreshus i Stockholms förorter

Uppdaterad
Publicerad

66 av 68 kontrollerade hyresfastigheter, i bland annat Hässelby, Vällingby och Järva har problem med ventilation, fukt och mögel. Det visar miljöinspektioner som Stockholms stad gjort.

– Vi har riktat in oss på socioekonomiskt utsatta områden där invånare normalt sett inte hör av sig till miljöförvaltningen vid brister i inomhusmiljön, säger inspektören Oscar Westlén.

För tre år sedan samlade miljöförvaltningen in information från privata och kommunala fastighetsägare för att ta reda på hur de underhåller och renoverar sina hyreshus i socioekonomiskt utsatta områden.

Utifrån informationen gjordes under åren 2022-2023 riktade kontroller i de hyreshus där det ansågs finnas risk för dålig inomhusmiljö.

– Det här visade sig vara ett mer träffsäkert sätt att jobba på än tidigare, säger Oscar Westlén inspektör för miljöförvaltningen i Stockholms stad.

600 bostäder inspekterade

Av de 68 kontrollerade hyreshusen hade 66 konstaterade brister med ventilation, fukt, temperatur på tappvatten och mögel. I ett fåtal fall upptäcktes också skadedjur.

Nu är det upp till fastighetsägarna att åtgärda bristerna. I ett av hyreshusen i Skärholmen kräver även miljöförvaltningen att fastighetsägaren ska betala 300 000 kronor i vite, men ärendet har överklagats till länsstyrelsen.

– Det ska vara en jämlik inomhusmiljön för alla i Stockholm oavsett var man bor . De här riktade sättet att jobba på kommer fortsätta, säger Åsa Lindhagen (MP), miljö-och klimatborgarråd i Stockholms stad.

Det visade rapporten om inomhusmiljön

• Genom att vikta ålder på hyreshusen och ålder på byggnadsdelar i relation till den tekniska medellivslängden för byggnadsdelar och byggnadskonstruktioner har ett urval gjorts.

• Fördelningen av hyreshus inom de undersökta områdena visade att drygt hälften fanns i Hässelby-Vällingby och Järva.

• I 66 av 68 inspekterade hyreshus konstaterades brister, som i huvudsak gäller: ventilation (84 %), fukt (56 %) och temperatur på tappvarmvatten (24 %). I ett fåtal fall (7 %) har problem med skadedjur noterats.

• Miljönämnden har beslutat att förelägga fastighetsägare om vidare utredning av bostäder i åtta olika hyreshus. I fem av dessa åtta ärenden har bristerna bedömts som systematiska.

Källa: Miljöförvaltningen i Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.