Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en av hyresgästerna visa mögel i badrummet. Foto: Tommy Bergman/SVT

Hyresvärd i Skärholmen krävs på 300 000 kronor – fukt och mögel i lägenheterna

Uppdaterad
Publicerad

En hyresvärd i Skärholmen krävs på 300 000 kronor i vite av miljö- och hälsoskyddsnämnden. Allvarliga brister med fukt och mögel gör att det kan vara en direkt fara för människors hälsa att bo där, enligt nämnden.

– Jag har flera barn och känner mig oroad över att vi har mögel i badrummet, säger en av hyresgästerna som bor i fastigheten och som vill vara anonym.

Stockholms stads miljöförvaltning har sedan 2017 påtalat fel med ventilationen för fastighetsbolaget. Efter fjolårets tillsyn upptäcktes fortsatta allvarliga brister med fukt och mögel inomhus i fastigheten, som är ett av de 66 hyreshus där miljöinspektörer hittat brister. Även förekomst av skadedjur som kackerlackor upptäcktes.

Håller inte med om bristerna

Fastighetsägaren menar att de har utfört åtgärder och håller inte med om de påtalade bristerna i föreläggandet, skriver de i ett mejl till SVT.

”Allt har åtgärdats”, skriver fastighetsägaren.

Så ni menar att det inte ska vidtas några fler åtgärder, utan ni har överklagat det som miljöinspektörer menar är ett fortsatt problem?

”Självklart kommer vi att åtgärda de saker som miljöförvaltningen anser att det fortfarande brister. Vi kommer att ta kontakt med miljöförvaltningen denna vecka för att kontrollera vad de anser är kvar att åtgärda.”

Vitesföreläggandet på 300 000 kronor har överklagats av fastighetsbolaget till länsstyrelsen, där frågan nu ska behandlas.

I klippet: En hyresgäst i en av lägenheterna visar mögel i badrummet.

VEntilation och mögel i fastigheter

Mögel, kvalster, alger och bakterier förökar sig lätt i fuktskador, vilket kan leda till astma eller överkänslighet hos människor.

Det är långtifrån alla mögelarter som är skadliga, men en fuktskada ska alltid åtgärdas eftersom det alltid finns risk att det är just en skadlig mögelart som tillväxer.

Barn och ungdomar samt personer med exempelvis allergier och luftvägsbesvär är extra känsliga.

Källa: Stockholms stads miljöförvaltning

Så upptäcks dålig ventilation

Fukt skapas på insidan av fönster.

Imman på badrumsspegeln försvinner inte inom 15 minuter efter dusch.

Dålig lukt kommer in genom dina frånluftsventiler i badrum eller kök.

Ventilen suger inte tag i en pappersbit när den placeras på ventilen.

Källa: Stockholms stads miljöförvaltning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.