Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

Fyra av tio väljer bort Stockholms universitet – på grund av bostadsbrist

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom det första antagningsbeskedet inför terminsstarten på universitet och högskolor i Stockholm. Bostadsfrågan kan bli problematisk för de som ska börja plugga – enligt en undersökning väljer fyra av tio studenter bort Stockholms universitet på grund av bostadsbristen.

Cirka 56 000 studenter har blivit antagna inför terminsstarten i höst till de universitet och högskolor som ligger i Stockholms län.

Förra året fanns knappt 100 000 studenter i Stockholm men endast drygt 20 500 studentbostäder, enligt en rapport från Sveriges förenade studentkårer. Viktorija Pesic, ordförande Stockholms studentkårer, ser situationen som allvarlig.

– Det skapar en jätteotrygghet. Många studenter tvingas vända sig till en dyr andrahandsmarknad och Stockholm är redan en dyr stad att leva i, säger Viktorija Pesic.

En av fyra väljer bort Stockholms universitet

Enligt en undersökning från Studentbostadsföretagen och Ungdomsbarometern har 41 procent av de tillfrågade valt bort Stockholms universitet som lärosäte på grund av bostadsbristen. Viktorija Pesic känner igen sig i siffrorna och säger att många unga tvingas välja bort en utbildning de drömt om.

– Det är jätteallvarligt att Stockholm går miste om studenter. För att möta behovet av kompetensförsörjning i Stockholm och Sverige i stort måste huvudstaden leverera, säger Viktorija Pesic.

Hör Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad, en av kommunerna i länet, svara på varför det saknas så många studentbostäder, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.