Fyra häktade för lyxbilsrån

Uppdaterad
Publicerad

Fyra tonåringar, den yngsta 15 år, häktades idag i Södertörns tingsrätt för grovt rån och grov stöld efter att bland annat ha tvingat till sig flera lyxbilar under vapenhot i februari.

Händelserna som männen häktas för ska bland annat ha inträffat vid bensinstationen Circle K i Midsommarkransen och vid ICA Kvantum i Sickla.

Det har tidigare visat sig vara svårt att få personer som tvingat till sig bilar att dömas för just rån, något som tidningen Mitt i rapporterat.

Om det inte går att visa att de som tvingar till sig bilen själva tänkt behålla den så döms de inte för rån – till exempel om den tilltvingade bilen använts som flyktbil vid ett annat rån och sedan dumpats.

”Lika allvarligt för brottsoffret”

I januari väckte åklagaren Robert Näppi åtal i två andra fall där bilägare tvingats lämna ifrån sig sina fordon under vapenhot. I stället för rån blev rubriceringen grovt olaga tvång samt grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

– För att kunna döma för rån krävs ett så kallat tillägnelseuppsåt, det vill säga att det går att bevisa att gärningsmannen tagit bilen i syfte att behålla den. Det är en juridisk spetsfundighet. Det är ett rånliknande tvång, och för brottsoffret är det lika allvarligt, säger Robert Näppi till tidningen.

De fyra häktade personerna är 15-19 år. Tre av dem är från norrort och en från söderort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.