Foto: Hasse Holmberg/TT

Fyra häktade för misstänkt assistansfusk

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer häktades i dag i den nya assistanshärvan i södra Stockholmsområdet. Samtidigt beslutade rätten att minst 10 miljoner kronor av de misstänktas tillgångar ska vara frysta under utredningen.

Härvan som SVT Nyheter kunde berätta om i går har också växt ytterligare. Utöver de fyra personer som idag häktades av Södertörns tingsrätt, misstänkta för grovt bedrägeri, är minst fyra personer till misstänkta. En av dem greps så sent som i morse.

Under dagens förhandling gick Södertörns tingsrätt med på åklagarens begäran om kvarstad, att tio miljoner kronor av de nu häktades tillgångar ska frysas för att täcka eventuella skadestånd till Försäkringskassan om de skulle fällas för brott.

Åklagaren hävdar att Försäkringskassan under fyra års tid kan ha lurats på minst tio miljoner kronor. Men åklagaren vill inte kommentera hur mycket tillgångar som kunnat tas i beslag eller vidare detaljer om utredningen.

– Vi har inte hört alla som ska höras, det råder förundersökningssekretess och vi kan inte säga mer nu, säger kammaråklagare Susanne Öhbom.

Misstänks ha fått betalt utan att vara där

Utredningen gäller misstankar om att personer fått betalt för att vårda en äldre svårt sjuk kvinna, utan att det mesta av assistansen utförts. Kvinnan har beviljats assistans drygt 30 timmar om dygnet, där sex av timmarna utgör så kallad dubbelassistans då det är två personer som arbetar samtidigt. Men enligt Försäkringskassans misstankar ska kvinnan bara ha fått cirka åtta timmars assistans om dagen.

Enligt Försäkringskassans utredning har flera av assistenterna inte ha befunnit sig på plats hos kvinnan enligt de tidrapporter som lämnats in. Detta ska bland annat ha gått att se genom kontroller mot assistenternas kontoutdrag.

Åklagaren vill inte kommentera hur den äldre kvinnan har påverkats ifall det stämmer att hon har fått mycket mindre assistans än vad hon haft rätt till.

– Jag kan inte uttala mig om det, men jag har inga misstankar om vanvård, säger kammaråklagare Susanne Öhbom.

Nekar till brott

Stig Sahlström är försvarsadvokat till en kvinna som i dag häktades.

– Hon förnekar brott och bestred häktningsyrkandet. Det har utförts arbete under de timmarna som de har satt upp på redovisningarna, säger Stig Sahlström, advokat. Han säger att han hoppas att hans klient snart kan släppas ur häktet när ytterligare förhör har hållits.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer