• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Misstänkta mördare fångades på bild – här ser du övervakningsfilmen

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män åtalas för inblandning i dödsskjutningen av en man i 30-årsåldern i Husby i nordvästra Stockholm i maj förra året. Mannen sköts ihjäl mitt på ljusa dagen framför ögonen på många vittnen, flera av dem barn.

Enligt åklagaren tillhör de fyra männen en lokal kriminell gruppering.

På eftermiddagen den 31 maj förra året fick polisen in larm om skottlossning nära tunnelbanan i Husby i nordvästra Stockholm. En man i 30-årsåldern hittades allvarligt skadad och fördes till sjukhus där han senare avled.

Åklagare Alexandra Bittner väckte i dag åtal mot fyra män som misstänks för inblandning i mordet. Enligt åklagaren har de fyra ”tillsammans och i samförstånd samt med uppsåt dödat NN genom att skjuta honom”. Två av dem ska ha hållit offret under uppsikt och förmedlat informationen till de två andra åtalade som skjutit offret med flera skott, skriver åklagaren i stämningsansökan.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Samtliga fyra åtalas i första hand för mord. I andra hand åtalas två av dem för medhjälp till mord.

– De som åtalas är fyra unga män födda mellan 2000 och 2003, samtliga med koppling till en kriminell gruppering i Husby. Alla fyra förnekar inblandning i gärningarna, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Alexandra Bittner.

Polis: ”Osedvanligt hänsynslöst”

Det var mycket folk i rörelse när mordet inträffade. Vittnen ska ha sett hur gärningsmännen började skjuta mot offret och sedan jagade honom tills han föll till marken.

En polis, som jobbat i Järvaområdet i 15 år, berättade för tidningen att dådet varit osedvanligt hänsynslöst.

– De sköt hejvilt i centrum och det var en massa folk och barn i rörelse här. Mannen flydde för sitt liv och svängde in mot Husbygårdsskolan där föll han till marken framför skolan. Det var barn, skolpersonal och föräldrar ute på gården, sade hon till Aftonbladet.

Två av männen, de som åklagaren menar var skyttarna, åtalas även för framkallande av fara för annan då det funnits stor risk att även andra personer skulle träffas av skott och dödas eller skadas allvarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Mer i ämnet