Oxhagsskolan i Akalla fick flera fösnter krossade vid fredagens explosion. Foto: Leonora Toplica

Flera män häktas efter våldsvåg i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer häktades i dag för brott i den senaste tidens våldsvåg i Stockholm. Det rör sig bland annat om explosionen i ett flerfamiljshus  i Akalla i fredags – och nya sprängdåd tros ha förhindrats.

Det var i måndags morse som polisen slog till mot en lägenhet i ett flerfamiljshus i Kungsängen norr om Stockholm. Bombskyddet kallades dit och flera våningsplan spärrades av i flera timmar efter att polisen hittat ett misstänkt farligt föremål. En man i 30-årsåldern greps misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och häktas nu på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grovt brott. Men om det var sprängmedel eller färdiga sprängladdningar som hittades vill kammaråklagare Alexandra Bittner inte kommentera.

- Men att det är synnerligen grovt brott visar ju att det vi hittat är oerhört allvarligt, säger hon.

Våldsvågen i Stockholm

Dessutom häktas 30-åringen misstänkt för sprängdådet i ett bostadshus i Akalla i fredags, och en 17-årig pojke begärs häktad för medhjälp till dådet.

Ytterligare två män gripna

Efter tillslaget i måndags gjordes fler gripanden och ytterligare två män häktas misstänkta för brott som hör ihop med den senaste tidens våldsvåg. Männen män misstänks även de för synnerligen grovt brott mot lagen om explosiva varor och för förberedelse till nya sprängdåd.

– Det är naturligtvis viktigt att explosiva varor tas i beslag, både i den här utredningen men också för att förhindra ny brottslighet, säger kammaråklagare Alexandra Bittner.

Tidigare i veckan häktades en man i samma mål, efter sprängdådet i Upplands Väsby i söndags. Om fler personer kommer att häktas i samma mål kan hon inte kommentera.

– Det jag kan säga är att det pågår ett omfattande utredningsarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet