Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man tänker aldrig att sånt här ska hända i Sverige”, säger Raia som bor i byggnaden i Akalla. Foto: SVT Nyheter

Boende om sprängningen i Akalla: Jag känner stor panik

Uppdaterad
Publicerad

En explosion inträffade vid ett flerfamiljshus i Akalla i norra Stockholm under natten mot fredagen. När SVT besöker platsen träffar de boende vid huset – som är märkbart påverkade.

– Jag vaknade av en stor smäll. Jag tittade ut men såg ingenting, så först visste jag inte vad det var som hänt. Det är otäckt, jag blev rädd, säger Barzan som bor några portar från entrén där det exploderade.

Larmet kom klockan 03.38 natten till fredag och personer från flera delar av Järvafältet hörde av sig till larmtjänsten. Kort senare meddelade polisen via sin hemsida att ”det rör sig om en okänd form av explosivt ämne som har detonerat”.

– Det har skett en kraftig detonation vid en port till ett flerfamiljshus, säger Anna Westberg, polisens presstalesperson till SVT Nyheter.

Initiallt spärrade polisen av ett större område kring fastigheten och bombtekniker utförde en teknisk undersökning på platsen. Enligt polisen ska ingen person ha skadats fysiskt och ingen är i nuläget gripen.

Undersökas av bombtekniker

När SVT åker till platsen sopar hyresvärden fortfarande glassplitter från entrén, och de boende i huset är märkbart påverkade.

– Jag känner mycket panik och oro, för alla människor – inte bara jag, säger Raia som bor i byggnaden.

När SVT:s reporter Oscar Jönsson frågar hur det känns att se förödelsen i hennes egen trappuppgång skakar hon bara uppgivet på huvudet, med gråt i halsen.

Nionde sprängingen i år

Det här är den nionde sprängningen som skakat Stockholmsområdet i år. Anna Westberg vill inte uttala sig om polisen kopplar ihop händelsen med andra sprängningar i Stockholmsområdet den senaste månaden.

– Det är för tidigt att säga något om det, men det ingår givetvis i vårt arbete att undersöka det, säger hon.

Se förödelsen i Raias trappuppgång i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter på plats i Akalla berätta om explosionen i klippet. Foto: Oskar Jönsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.