Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon från övervakningskameran i i byggnadens entré. Foto: Polisen

Här sprängs porten i Stockholm – fångas på film

Uppdaterad
Publicerad

Filmen visar när porten sprängs i sjuvåningshuset i Stockholm den 2 januari. En känd rapartist som står skriven på adressen pekas ut som måltavlan för dådet.

– Det är fruktansvärt och totalt hänsynslöst. Man har ingen tanke på omgivningen och andra människor, säger Fredrik Norman på Stockholmspolisen.

Det har bara gått ett dygn av det nya året när boende i flerbostadshuset i Grimsta i västra Stockholm väcks av en kraftig explosion. I trappuppgången bor 76 personer, varav 15 barn.

SVT har tagit del av en övervakningsfilm som fångar explosionen.

– Det var en kraftig explosion med stor förödelse i flera lägenheter, säger Fredrik Norman, förundersökningsledare på Stockholmspolisen.

Ingen gripen

Kort efter sprängningen greps fyra personer av polisen, däribland en annan känd rappare. Men ett par dagar senare släpptes samtliga och misstankarna avskrevs.

– De bedömdes inte ha något med det här ärendet att göra. Initialt framkom det uppgifter som pekade åt det hållet, men efter ett par dagars utredning visade det sig vara helt felaktigt, säger Fredrik Norman.

I nuläget är ingen frihetsberövad i fallet.

Sprängningar varannan dag

Dådet i Grimsta är ett av de 14 sprängdåd som inträffat i Sverige under årets 27 första dagar, visar SVT:s kartläggning. Totalt bor över 600 personer, varav 80 barn, i de trappuppgångar som har drabbats.

Två veckor efter explosionen i Grimsta vittnar en kvinna om hur hennes dotter påverkats av händelsen.

– Jag sa till henne att det var fyrverkerier, men hon förstår vad som pågår. Hon är rädd på nätterna och sover med lampan tänd, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag sa till min dotter att det var fyverkerier” säger en boende i Vällingby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.