Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det splittrar familjen” – hör Masha berätta om hur konsekvenserna av våldsdåden kryper in i hur familjen umgås. Foto: SVT

Mashas sambo sköts ihjäl – sedan sprängdes hennes trapphus

Uppdaterad
Publicerad

Mashas sambo sköts till döds utanför deras hem i Stockholm hösten 2021 – och för tre veckor sedan inträffade ett sprängdåd i hennes trapphus. Efter två gängrelaterade dåd har Masha fått nog.

– Mina barn vågar inte komma hit längre, säger hon till SVT.

Hittills i år har det inträffat sprängdåd i snitt varannan dag i Sverige – och utomstående fortsätter att drabbas i gängens blodiga krig.

För Masha har våldet kommit alldeles för nära.

I oktober 2021 öppnade gärningsmän eld i bostadsområdet i Farsta strand i Stockholm. En 43-årig tvåbarnsfar sköts ihjäl och en 16-årig pojke på väg hem från en fotbollsträning skadades svårt. Polisens teori är att ingen av dem var den tilltänkta måltavlan.

Mannen som dödades var Mashas sambo.

– Han var på fel plats. Kanske ville han försvara pojken, han var sådan. Jag fattar inte hur det kan hända. Varför just han?

Explosion i trapphuset

För två veckor sedan, den 5 januari, blev Masha återigen offer för gängens krig när ett sprängdåd inträffade i trapphuset.

Enligt polisens misstankar var måltavlan för både skjutningen 2021 och sprängningen 2023 en man med gängkopplingar som står skriven på adressen.

Mashas liv har förändrats helt efter det hon gått igenom. Nu har hon fått nog och vill flytta.

– Jag har bott i lägenheten i 16 år, jag trivs här. Men min familj är rädd att komma hit. Vi firade julen på två platser, de som vågade komma till mig och de som inte vågade. Det splittrar familjen.

Ingen dömd

Ingen har dömts för dödsskjutningen av Mashas sambo. Under en period satt en gängkopplad man i 20-årsåldern häktad misstänkt för dådet, men han släpptes och åklagaren lade ner förundersökningen.

– Det känns som att sitta på en tunna med dynamit som kan explodera när som helst. Alltid när jag kommer mot huset tittar jag om det är några konstiga beväpnade människor. På natten, på dagen. Jag vill flytta härifrån, säger Masha.

Fotnot: Masha är ett fingerat namn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.