Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens gängexpert Gunnar Appelgren: ”Lika lätt att smuggla handgranater som vanliga vapen” Foto: Oskar Jönsson SVT samt Anders Wiklund/TT

Tullens facit: Fem beslagtagna handgranater på fem år

Uppdaterad
Publicerad

Lagen från 2017 skulle få stopp på gängens insmugglade handgranater. Men resultaten uteblev.

Fem handgranater har beslagtagits av Tullverket de senaste fem åren, visar SVT:s kartläggning. Samtidigt används granaterna som bränsle i det eskalerande gängkriget – senast i ett trapphus i Årsta.

I september 2021 förs en blodig och kraftigt skadad kvinna till sjukhus efter att en handgranat detonerat i hennes vardagsrum. I lägenheten i Rotebro ligger hennes två barn och sover. Att de klarade sig oskadda beskrivs av polisen som ett under.

Explosionen i Årsta, söndagens sprängdåd i Uppsala och en detonation i Enskededalen strax före nyår tros alla ha orsakats av handgranater. I samtliga fall rör det sig om misstänkta gänguppgörelser.

Införde ny lag

Att handgranater används som skrämseltaktik i kriminella miljöer är välkänt. Redan 2015 varnade polisen för att granaterna vällde in i landet för att användas i blodiga gängkonflikter.

Regeringen lovade bättring och drev i november 2017 igenom en lagändring som ett led i kampen mot gängen. Förhoppningarna hos den dåvarande regeringen var höga: Nu skulle Tullverket få tag på flera handgranater i sina gränskontroller.

Fåtal beslag

Men den nya lagen blev på många sätt verkningslös, visar SVT:s kartläggning. Enligt Tullverkets egna siffror har endast ett fåtal handgranater beslagtagits de senaste fem åren.

– För att stoppa handgranater vid gränsen krävs att vi har fler resurser. Som det ser ut nu är det ganska enkelt att föra in dem i landet, säger säger Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef på Tullverket Syd.

Samtidigt visar ny statistik från polisen att handgranater förekom i över 100 ärenden i kriminell kontext under samma period. Granaterna smugglas ofta in från det forna Balkan-kriget.

– Det är ett välkänt problem att det blir ett läckage från tidigare krigshärdar. Det är också en oro vi har nu, att det ska börja komma in handgranater från Ukraina, säger Oscar Lindvall.

Polisen statistik visar att handgranater förekom i över 100 ärenden i kriminell kontext perioden 2018-2022. Foto: Nationellt bombdatacenter

Gängexperten: Polisen har varit dåliga

Polisens egen gängexpert Gunnar Appelgren tror att den senaste tidens sprängdåd till viss del beror på tillgången på just handgranater.

– De här grupperingarna använder sig av det som finns. Just nu har de tillgång till handgranater och sprängämnen, så då spränger de.

Han vill se fler riktade tillslag av polisen, även utanför Sveriges gränser.

– Polisen har varit dåliga på att titta på de här ärendena på ett strategiskt sätt. Istället har vi fokuserat på narkotika och mord. Vi måste börja jobba tillsammans med Serbien och Bosnien.

Beslag av handgranater

2018: Ett beslag av två handgranater

2019: Noll beslag

2020: Ett beslag av två handgranater

2021: Noll beslag

2022: Ett beslag av en handgranat

Källa: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.