Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bombtekniker har kallats till platsen där en kraftig detonation skedde i ett bostadsområde i Uppsala tidigt under söndagsmorgonen. Foto: Utryckning Uppsala

Uppgift: Uppsalaexplosion kan kopplas till ”Kurdiske räven”

Uppdaterad
Publicerad

Söndagsmorgonens kraftiga explosion i ett bostadsområde i Uppsala kan ha varit riktad mot en person med nära koppling till den ökände ”Kurdiske räven – en 36-åring som håller sig gömd i Turkiet, enligt uppgift SVT. Han är efterlyst för omfattande grov brottslighet.

Enligt polisen rör det sig om en handgranat som detonerat.

Enligt uppgift till SVT kan adressen kopplas till en person med nära koppling till en 36-årig man från Uppsala som kallas ”Kurdiske Räven”, som är efterlyst för omfattande narkotikabrottslighet och sedan nyligen häktad i sin utevaro för förberedelse till mord i början av 2022.

Han håller sig undan i Turkiet där han blivit turkisk medborgare och misstänks koordinera brott på distans, enligt polisen.

SVT har tidigare intervjuat 36-åringen på plats i Turkiet i dokumentären Gansterparadiset.

”Handgranat”

Det var strax före 05-tiden på söndagsmorgonen som polisen larmades till en explosion i området Kapellgärdet i Uppsala. Detonationen, som skedde utomhus, orsakade skador på fastigheten. Området spärrades av för en teknisk undersökning och flera resurser kallades till platsen.

– Det finns uppgifter som tyder på att det kan röra sig om en handgranat, säger Jonas Eronen, presstalesperson på polisregion Mitt.

Det finns inga uppgifter om några personskador.

Inlett särskild händelse

Polisen var på söndagskvällen kvar på platsen för trygghetsskapande arbete, men vill inte kommentera fallet vidare. Polisen har inlett en så kallad särskild händelse.

– Det innebär att man upprättar en inre stab, som är ett stöd till den yttre ledningen, alltså polischefen och får resurs på ett annat sätt.

Än finns ingen given brottsrubricering för händelsen.

– Det är ett allvarligt brott. Vi är väldigt angelägna om att få tag på de eller dem som ligger bakom detta, säger Jonas Eronen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Charlotte Heller möttes av nyheten om explosionen på nyheterna: ”Det är så tråkigt med samhällsutvecklingen”, säger hon. Foto: Maria Loewen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.